07-06-10

Zaterdag 8 mei 2010

Bij het opstaan na een verkwikkende nacht hingen zware wolken boven de noordkust. We zouden echter leren dat die even snel kunnen wegtrekken als opkomen. In een ronde zaal met schouw in het midden stond een uitgebreid ontbijt op ons te wachten. Eén van de reizigsters was zo attent om ons elke dag van een kort, maar krachtig bezinningstekstje te voorzien, geestelijke vitamientjes, zeg maar. Onze inwendige mens werd verzorgd met toasts, pistolets en broodjes, kaas en hesp, overheerlijke tomatenconfituur, verse fruitsla, müesli en yoghurt voor de liefhebbers, overgoten met fruitsap, koffie of warme melk. Zo stonden we er stevig op om de dag door te komen. Eén reiziger haakte die dag af omwille van misselijkheid maar de volgende dagen zou hij de schade ruimschoots inhalen.

Om half 10 vertrokken we onder een opgeklaarde lucht met onze 2 busjes en 2 wagens richting hoofdstad Funchal. De rit ging via een kronkelende weg doorheen het vele afwisselende groen langs de plaatsjes Portela, Santo Antonio da Serra en Camacha om na weidse vergezichten (ondermeer op de Adelaarsrots) uiteindelijk tegen kwart na 11 in hartje Funchal aan te komen.

Bij het naderen van de overdekte parkeergarage rees er even wat twijfel of de busjes niet te hoog zouden zijn, maar gelukkig was er geen vuiltje aan de lucht. Nadat Pigou z’n dorst gelest had in de emmer van een bloemenverkoopster in traditionele kledij ging het in colonne aan een gezapig tempo richting Colegiokerk die helaas gesloten bleek. Wenkbrouw ophalen Dus gingen we verder richting Sé (Portugees/Spaans voor kathedraal, afkomstig van het Latijnse sedes, zetel van de bisschop) die wel open was en toegewijd was aan Onze Lieve Vrouwe van de Herrijzenis. In het interieur viel ons vooral het plafond alsook het koorgestoelte (van Vlaamse makelij) op naast een met bloemen versierd beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima.

Na dit bezoek was er wat vrije tijd voorzien waarop de meesten op een terrasje neerploften. De verfrissing deed deugd en daarna ging het langs een zoetgeurende laan onder blauwe jacaranda’s richting stadspark waar er duchtig gefotografeerd werd omwille van de weelderige bloemenpracht die daar in volle glorie kon bewonderd worden onder het opsnuiven van de meest overweldigende geuren. In een hoekje deed een beeld van de Heilige Franciscus ons even terugdenken aan onze reis van vorig jaar.

decoration

Op het gemak ging het dan richting Mercado dos Lavradores waar we wederom een tijdje losgelaten werden om de talrijke fruit-, groenten,- kruiden-, handtassen-, … kraampjes te besnuffelen en de binnengevaren zeevangstgeur op te snuiven. Hier en daar werd ons een stukje meer of minder bekend fruit voorgeschoteld om eens te proeven. Er waren in de buurt ook talrijke eetmogelijkheden, iets waar we gretig gebruik van maakten.

Rond half 3 werd er weer samengekomen om een zonnig kuiertochtje te maken over Funchals promenade langsheen de haven waar een reusachtig cruiseschip onze aandacht trok.

decoration

We zagen ook nog een metershoge muur van verpulverd puin van de zondvloed in februari liggen. Aan het einde van de promenade keerde de helft van de groep op z’n stappen terug om in het centrum nog wat terrasjes te doen of winkeltjes te bekijken, de andere helft trok bergop het bloemrijke Catarinapark in. Ook daar was er weer tijd voor een ijsje, stukje taart of verfrissing en werd er volop genoten van de rust en bloemenpracht in het park. Wat verderop stond het beeld van keizerin Sissi die ooit op kuur kwam naar het zuivere Madeira.

decoration

Om 5 uur werd een tweede poging ondernomen om de Igreja do Colegio te bezoeken en deze keer hadden we prijs. Er was zelfs een overvolle kerkdienst bezig. Hoewel de kerk op zich donker aandoet, straalt ze van de azulejos en bladgouden zijkapellen. Ook hier wou één van onze reizigsters een knieval doen, of waren het de lage opstapjes die haar op de knieën dwongen?

Tegen half 6 werden de auto’s en busjes opgehaald en de mensen aan de kerk opgepikt en aansluitend begaven we ons, na een extra ommetje op een parkeerterrein, naar de luchthaven om de 2 wagens om te ruilen voor 1 busje.

In Santa Cruz werd er een nog een stop ingelegd om de lege magen te vullen maar het geduld werd voor velen danig op de proef gesteld.

decoration

De eersten zullen de laatsten zijn of was het omgekeerd? De chauffeur van het nieuwe busje ondervond wat hellingen in bochten waren, met het nodige stilvallen en kwijtraken van de kopchauffeur als gevolg. Dit leverde enkele extra rondjes op een rondpunt op tot de juiste uitweg richting hotel gevonden werd.

Na een late aankomst in het hotel doken we allemaal meteen onder de wol om er de volgende dag weer fit op te staan.

18:44 Gepost door Stridje in Reizen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.