15-08-10

Dinsdag 29 juni 2010

Uitslapen tot rond een uur of kwart voor 8: wat een hemelsbreed verschil met het normale uur van opstaan tijdens de werkdagen (4.45). Het ontbijt in het hotel is voor een goeie eter ruimschoots voldoende om het tot ’s middags te kunnen trekken. Tegen half 10 stond weer de Nederlandstalige mis op het programma. Aangezien maan- en vrijdagen typische aankomst- en vertrekdagen zijn voor de Vlamingen, zat er vandaag beduidend veel meer volk in de kapel. Tevens waren er 2 seminaristen aanwezig uit het bisdom Roermond die vanaf volgende maandag de honneurs zouden waarnemen in de begeleiding van de Nederlandstalige bedevaarders. De ene was afkomstig van Keulen, de andere van Vietnam, echte Nederlanders dus Lachen

.

DSC09919.JPG

 Na de dienst nam ik het busje naar Cité Saint Pierre, waar ik een paar jaar eerder al eens geweest was. Voor wie niet weet wat Cité Saint Pierre is : het is een onthaalcentrum dat aan bedevaarders met beperkte financiële middelen de kans wil geven ook op bedevaart te komen. Ook mensen in spirituele en morele nood kunnen er terecht. Het werd opgericht in 1955 door Monseigneur Jean Rodhain en draait op honderden vrijwilligers die er jaarlijks een aantal weken doorbrengen met de opvang en het verzorgen van deze specifieke bedevaarders. Wat je er zo allemaal kan zien ? Er staat een replica van de schapenstal uit Bartrès waar Bernadetje voor haar voedster de schapen hoedde en die dienst doet als kapel. Er is een groen amfitheater waar openluchtmissen kunnen gehouden worden.

DSC09924.JPG

Je kan er ook het kruis bewonderen dat er geplaatst werd door overlevende krijgsgevangenen uit dankbaarheid. Verder kan je er ook een blik werpen op de eenvoudige verblijven en de refter waar de maaltijden genuttigd worden. Na het bezoek ging ik te voet terug naar het centrum van Lourdes, amper een kwartiertje stappen. Het middagmaal verliep weer in het gebruikelijke gezelschap en er werd heel wat afgelachen omdat de taalstrubbelingen en het vermeende (mis)verstaan soms op de lachspieren werkten. Het obligate dutje deed weer deugd en het vertoeven op het dakterras leverde wolkige beeldjes boven de bergen op.

Om de sacramentsprocessie van die dag eens vanuit een andere gezichtshoek te bekijken nam ik stelling in op het hellend vlak om ze vanaf de overkant van de Gave de Pau te zien aankomen.

DSC09935.JPG

Ondertussen was er een grote delegatie van Ieren in Lourdes aangekomen en deze keer hadden zij het voortouw mogen nemen in deze processie. Wat er zo speciaal is in Lourdes is dat er nogal wat in het Latijn wordt afgezongen. Jammer genoeg ben ik van een te jonge generatie die deze gezangen niet meer automatisch geleerd heeft maar de techniek in de ondergrondse Pius X basiliek zorgt ervoor dat er perfect kan meegezongen worden via de ondertiteling op de rondom uitrollende videoschermen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na nog wat rondgestruind te hebben in de boekhandel en hier en daar toch een souverniertje gekocht te hebben voor het thuisfront ging het richting hotel voor het avondmaal. Deze keer schotelde het menu ons het volgende voor : tomatensoep zonder ballekens, kaastaart, zalmforel met gestoomde aardappelen en vichywortelen, een kaasbordje en ijs (dat ik aan mij liet voorbij gaan). Uit volle borst zong ik weer mee tijdens de kaarsjesprocessie en ook het voorlezen tijdens de rozenkrans vlotte goed. ’t Is telkens weer leuk om dezelfde gezichten van de vorige dagen terug te zien. De Polen komen ook steeds massaler naar Lourdes afgezakt en ook Tamils zie je telkens weer opduiken.

DSC09908.JPG
 

Zelfs delegaties uit Oekraïene zijn van de partij. Na afloop liep ik Ghislaine nog tegen het lijf en samen dronken we nog iets op een terrasje. Dat Spanje die avond z’n match gewonnen had op het WK en doorging naar de volgende ronde was overduidelijk in de straten van Lourdes : auto’s toerden toeterend door de stad en Spaanse vlaggen die overdag gebruikt werden tijdens de processies werden nu langs alle kanten rondgedragen en -gereden. Viva España !

 

 

 

22:22 Gepost door Stridje in Reizen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.