15-08-10

Maandag 28 juni 2010

Normaal gezien zou ik vandaag graag eens een fiets gehuurd hebben om tot in Cauterets te fietsen via een voormalig treintraject, maar aangezien de wolken boven het gebergte bleven plakken, riskeerde ik mij dat niet. Dan maar veilig opnieuw in een droog en warm Lourdes gebleven. In de kapel Maximiliaan Kolbe om half 10 nog maar eens de mis der Nederlandstaligen bijgewoond en daarna de verschillende boven elkaar liggende kerken bezocht : onderaan is er de Basilique du Rosaire, in het midden de crypte en bovenaan de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis. DSC09889.JPGAansluitend een toertje gedaan langs de bronnen, de grot, de kaarsen, de baden en de Gave en zo terug via de overkant langs de Weg van het Water om tegen het middagmaal in het hotel te zijn. Vakantie is toch leuk als je ook eens een middagdutje kan doen, iets wat in gewone werkweken helemaal niet kan. In de namiddag besloot ik een bezoekje te brengen aan het kerkhof in de bovenstad van Lourdes waar een hele boel familieleden van Bernadette Soubirous samen begraven liggen. DSC09891.JPGVia het Cachot en het kasteel van Lourdes ben ik op m’n wandel naar de andere kant van de heiligdommen afgezakt. Rond het Bretoens kruis stonden heel wat kruisen van verschillende bedevaartgroepen geplant, dat allemaal in het kader van het jaarthema (Met Bernadette het kruisteken maken). DSC09893.JPGNa al die jaren was er voor mij nog een nieuw te bezoeken punt: de kapel van Carmel. Die was te bereiken langs een weg achter de Bernadettekerk. Grappig zicht op weg naar daar : daar zat een priester biddend te genieten van de volle zon, met z’n bovenhemd naast zich Lachen. Het kleine hekje om de heiligdommen via de weide te verlaten was gemakkelijk te vinden en toen ik bijna de hoop opgaf om de kapel te vinden stond daar een poort wagenwijd open. DSC09899.JPGBij het betreden van de kapel van de Carmel sloeg een overweldigende geur van lelies mij om de neus.  Twee zusters zaten er in stille aanbidding. Het uitzicht vanaf de trappen van de kapel over de heiligdommen was eens iets anders. Via de boekhandel waar ik eens rondsnuisterde, ging ik terug naar het hotel voor het avondmaal. Verhalen met de tafelgenotes werden uitgewisseld en het uitgebreide diner smaakte zeer. Onze Zeeuwse Adrienne was uitermate in haar nopjes want Nederland ging door naar de volgende ronde. Aangezien ik vanaf vanavond wou meezingen en voorlezen tijdens de kaarsjesprocessie ging ik tegen 20.30 uur naar de plaatsen voor het portaal van Rozenkransbasiliek. Onder leiding van de dirigent vond een kleine repetitie plaats.

 

 

Sevilla was alom vertegenwoordigd tijdens de processie en bracht tussen de mysteries door zelfs een ode aan Maria met een solozangeres. Na afloop zong hun aanwezige koorgroep nog enkele hommages aan Maria.

 

 

DSC09910.JPG

Begeleid door een aantal gitaren, dansten een aantal señoras en caballeros een paar sevillanas, en dat allemaal voor de ogen van hun aanwezige bisschop die duchtig op de maat meeklapte. Ambiance.

DSC09913.JPG

De mensenstroom volgend richting hotel viel het andermaal op dat de terrasjes daar elke avond toch gouden zaken doen, tot een stuk in de nacht.

20:27 Gepost door Stridje in Reizen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.