15-08-10

Vrijdag 25 juni 2010

DSC09697.JPG

Naar jaarlijkse gewoonte stond er weer eens een tripje naar Lourdes op m’n programma.

Voor het krieken van de dag werd ik thuis opgehaald door mijn reisbureau en na een klein uurtje op Zaventem netjes gedeponeerd. Ik was in blijde afwachting van twee dames die ik tijdens vorige reizen leren kennen heb en waarvan ik wist dat ze ook dit jaar gedurende dezelfde periode in hetzelfde hotel zouden vertoeven. Adrienne, onze half Nederlandse (eigenlijk Zeeuwse) half Belgische vriendin kwam er als eerste door, Ghislaine, onze Waalse een tijdje later. Het weerzien was fijn en er was veel bij te praten na al die tijd. Er werd ook gedurig vertaald van Nederlands naar Frans en omgekeerd. Met een kleine vertraging vertrok het vliegtuig richting Tarbes maar het haalde z’n vertraging ruimschoots in. De bagage kwam in Tarbes zeer snel de loopband opgedraaid en we konden met 2 bussen ook snel naar het hotel vertrekken. Aangezien Adrienne nogal wat bagage en toebehoren mee had, dachten we dat zij in een taxi gestopt was en reeds vertrokken was richting hotel. Onthaal en inchecken in Hotel Best Western Christina verliepen van een leien dakje en ik kreeg de kamer van altijd. Toen ik echter, na het uitpakken, het hotel wou verlaten om de Nederlandstalige mis te gaan bijwonen in de kapel Maximiliaan Kolbe, stond Adrienne pas aan de receptie. Zij was niet, zoals gedacht, in een taxi gestopt maar was, op aanraden van de Jetair hostess, in de luchthaven teruggekeerd om een klacht te formuleren m.b.t. een verloren voorwerp. De hostess was dit aansluitend vergeten omdat ze geen aanwezigheden opgenomen had in de bussen en had de bussen zonder ons Adrienne laten vertrekken. De Franse taal niet machtig is Adrienne er dan toch in geslaagd om een taxi naar het hotel te nemen; van een afknapper gesproken om een vakantie te beginnen.

De zon was al volop van de partij en het beloofde een zeer warme dag te worden, zoals die in Lourdes nogal dikwijls kunnen voorkomen.  Na de mis in de kapel ging het richting Hotel Alba voor een verwelkoming in het Nederlands door de Jetair hostess. Wat een verschil met de hostess van twee jaar geleden die vol vuur over Lourdes en ons Lieve Vrouwke kon spreken ! Voor de huidige hostess telde enkel het feit om bussen vol te krijgen voor excursies, mensen die er voor een eerste keer kwamen, zaten er was beduusd bij want er werd geen uitleg gegeven over de verschillende uitstappen, diensten, processies, en ze werden met een pover plannetje en een lijstje van excursies zonder inhoud op pad gestuurd. Nu ja, ons niet gelaten, we kenden Lourdes al zoals onze broekzak.DSC09967.JPG

Tegen 12 uur konden we aan tafel aanschuiven en van het hotel uit hadden ze ons alle drie samen aan één tafel geplaatst : gezellig want zo konden we veel bijkletsen in twee landstalen. Nicolas, onze supergedienstige garçon, was ook weer van de partij en ook hij was blij ons terug te zien.  Na het lekkere eten (voorgerechtje, hoofdgerecht en dessertje) trok ik naar m’n kamer voor een welverdiend tukje. Tegen 14.30 uur stond ik paraat aan de gekroonde Lieve Vrouw om een tochtje mee te doen met Marc, de begeleider van de Nederlandstaligen. Aangezien we, omwille van de extreem warme temperaturen, maar met weinigen opgedaagd waren, kregen we een exclusieve mini tour. DSC06616.JPGEerst ging het naar het gele vierkantje over de brug van de Gave vanwaar Bernadetje de laatste verschijning kon volgen. Aansluitend gingen we binnen in de Accueil Jean Paul II naar het dakterras vanwaar je een schitterend uitzicht hebt naar de heiligdommen. In de transitruimte voor de zieken hangen ook de foto’s van de evolutie van de gebouwen van de heiligdommen door de jaren heen. Voorbij de Bernadettekerk werd onze aandacht getrokken door een olijfboom en marmeren beeld van de hand van Maria de Faykod. Het kwam er uit dankbaarheid van Istvàn Regöczi aan het volk van België dat hem in moeilijke communistische tijden in Hongarije in de jaren ’20 en ’30 opving en hem ertoe aanzette om voor priester te studeren. DSC09704.JPGWe volgden ook nog de nieuwe kruisweg voor de zieken, ook allemaal schitterende beelden van de hand Maria de Faykod. Het effect van het spierwitte marmer tegen een staalblauwe hemel was oogverblindend.

DSC09708.JPG

DSC09710.JPGNa deze rondleiding was het tijd voor een verfrissing op één van de vele terrasjes in de straatjes rond de heiligdommen, keuze te over hoor. Tegen 17 uur begon de Sacramentsprocessie op de esplanade, deze keer waren het voornamelijk deelnemers van Girona, Noord-Spanje. Gelukkig maar dat de ondergrondse basiliek een beetje koelte bood bij deze helse temperaturen van halverwege de 30 graden. Om 7 uur werd er weer aan tafel aangeschoven: een groentenroomsoep werd gevolgd door een pizza royale, heerlijke hoki met bloemkoolgratin werd bekroond met een bordje kaas en afgewerkt met appeltaart. Ja, van eten en logement mag er in hotel Christina echt niet geklaagd worden. Daarom keer ik er ook elk jaar terug. M’n tafelgenotes hadden erg de babbel in die avond en het vroege opstaan eerder die dag liet zich bij hen nog helemaal niet voelen. Bij de hostess die langs kwam schreven Ghislaine zich nog in om ’s anderdaags mee op uitstap te gaan richting Col du Soulor en Lac d’Estaing. Om de calorieën eraf te krijgen stapte ik via de trappen richting heiligdommen omdat ik de kaarsjesprocessie van die avond wou bekijken vanaf de hellende vlakken om enkele foto’s te kunnen nemen. Aangezien je in Lourdes nooit weet of er niet eens een klaterend onweer zal losbarsten ’s avonds wou ik elk droog moment zo veel mogelijk benutten.

DSC09739.JPG

Weerom waren het Spanjaarden, deze keer uit Barcelona, die de leiding hadden. Er was heel veel volk op de been maar het weer was dan ook subliem. De terrasjes zaten overvol na afloop van de processie en op de esplanade kon ik met de avondverlichting nog enkele mooie foto’s nemen van zowel de bovenste kerk als van de voorkant van de Basilique du Rosaire. DSC09745.JPGDSC09750.JPG

DSC09752.JPG

 

Eens terug in het hotel duurde het geen 5 minuten voor ik in een diepe deugddoende slaap viel. 

 

 

 

 

 

 

 

17:49 Gepost door Stridje in Reizen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.