15-08-10

Zaterdag 26 juni 2010

Na het lekkere ontbijt ging ik op weg om eens in de bovenstad van Lourdes op verkenning te gaan. Ik kon me niet houden om eerst m’n hoofd eens binnen te steken in het fabriekje waar ze tal van heiligenbeelden maken en met de hand beschilderen. DSC09759.JPGEr is daar immers een permanente tentoonstelling van heiligenbeelden – kijk maar. In de bovenstad, nabij het casino, waren er, omwille van de kermis, tal van vliegers uitgestald wat een grappig, kleurrijk en klepperend spektakel opleverde. DSC09763.JPG

Via het poortje waarlangs Bernadetje indertijd richting pastorij ging om op vraag van ons Lieve Vrouwke aan de pastoor te vragen om een kapel te bouwen aan de Gave, ging ik richting parochiekerk waar Bernadetje gedoopt werd. DSC09769.JPGOnderweg terug naar het hotel zag ik een thermometer de gezegende temperatuur van 38 graden aangeven. Sjonge, dat beloofde voor de uitstap die in de namiddag gepland was. Het middagmaal was opnieuw zeer copieus en lekker.

Deze keer stond er nadien geen dutje op het programma maar wel een uitstap richting bergen. Goh, wat zijn de Pyreneeën toch een mooi en groen gebergte. Ik heb ze trouwens veel liever dan de Alpen, maar ieder z’n smaak natuurlijk. DSC09796.JPGPrachtige vergezichten waren ons gegund maar in de verte zagen we ook de wolken samenpakken – afwachten maar, een regenjasje hoort tot m’n standaard uitrusting bij uitstappen richting bergen. Op 1474 m hielden we halt voor een klein uurtje op de Col du Soulor, één van de cols die nogal dikwijls beklommen wordt tijdens de Tour de France. DSC09807.JPGTrouwens, de Col de l’Aubisque, die daar vlak naast ligt, was afgesloten omdat ze, ter voorbereiding van een passage tijdens de Tour de France, het wegdek aan het bijwerken waren.

Aansluitend ging het richting Lac d’Estaing dat ik op al die jaren dat ik Lourdes al bezocht heb nog nooit gezien had. Het meer lag mooi ingebed tussen de bergen en gaf tal van wandelmogelijkheden. Helaas voor velen viel er toen een buitje uit het dikke wolkenpak maar zoals reeds gezegd, een regenjasje is standaard en kwam dus goed van pas. De bui weerhield mij er niet van om de omgeving te verkennen en enkele wandelmogelijkheden te proberen. De eerste poging werd mij echter geblokkeerd door enkele paarden op de weg die mij tot terugkeren noopten. ’t Zijn en blijven dieren die in het wild leven en dus keerde ik maar liever op m’n passen terug en nam dan maar een andere wandelweg. DSC09820.JPGDie gaf me mooie uitzichten en de bui dreef ook snel weg. Temperaturen draaiden daar rond de 22 graden, groot contrast met die middag in Lourdes. Rond een uur of 5 ging het opnieuw richting hotel waar we tegen 7 uur opnieuw de benen onder tafel konden steken. Bij het afstappen van de bus sloeg de hitte die in Lourdes hing ons opnieuw in het gezicht. Na een kleine opfrissing staken we opnieuw de beentjes onder tafel.

 

Na het eten zelfde ritueel, richting heiligdommen voor het bekijken van de kaarsjesprocessie, nu onder leiding van Spanjaarden van Cuenca. DSC09826.JPGJa, de periode dat ik daar vertoefde, was er een ware invasie van het Iberisch schiereiland. DSC09840.JPGWeerom stralende zon en zeer veel volk op de been. Een verkwikkende en diepe slaap was de afsluiter van een mooie dag.

18:03 Gepost door Stridje in Reizen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.