16-08-10

Donderdag 1 juli 2010

Mijn laatste volle dag in Lourdes breekt aan en de zon staat’s ochtends vroeg al uitbundig te stralen. Het belooft een zeer zeer warme dag te worden en effectief, later die dag zou ik een thermometer zien met maar liefst 38°. Pffft en om omver te vallen. Van het thuisfront weet ik dat daar eveneens tropische temperaturen heersen en dat er nog steeds geen druppel regen gevallen is. Nou ja, dan zijn de temperaturen hier mooi meegenomen om alvast te wennen aan thuis. Ik geniet van een laatste rustig uitgebreid ontbijt op een deftig uur want morgen is het weer zeer vroeg uit de veren omwille van het vroege vertrekuur. Ik ga nog eens naar de Nederlandstalige mis en opnieuw zie ik de ouders van m’n collegaatje. Na de mis doe ik er nog een uitgebreid praatje mee terwijl we wat over de heiligdommen slenteren.

DSC09964.JPG

Zo’n babbel doet altijd deugd. Ondertussen probeert iemand mij te bellen en een paar momenten later zal ik via een voice mail vernemen dat een collega waarmee ik veel contact had ervoor gekozen heeft om twee dagen eerder het leven vaarwel te zeggen. Van zo’n bericht moet je natuurlijk wel even gaan zitten om op adem te komen. Nee, Rudy toch niet. Een kort belletje bevestigt dat ik het niet gedroomd heb en de rest van de dag zal ik er over blijven dubben of we op het werk bepaalde signalen misschien niet opgemerkt hebben. Goh, wat is het lastig om met zoveel onopgeloste vragen te blijven rondlopen en daarbij denk ik ook aan z’n onmiddellijke collega’s uit z’n team en z’n ouders waar hij nog bij woonde. ’s Middags bij de lunch heb ik gelukkig een klankbord bij mijn twee tafelgenotes. Na een kort dutje besluit ik op weg te gaan om de Pic du Jer te bezoeken. Da’s één van de twee toppen die langs weerszijden Lourdes flankeren. Het is zo verschrikkelijk warm dat ik onderweg een koele tussenstop maak in de plaatselijke Carrefour en nog wat vijgenconfituur insla voor iemand van het thuisfront. Een beetje afgekoeld kan ik weer op weg.

DSC09974.JPG

Het tandradtreintje brengt me snel naar boven en er zijn ook een aantal mountainbikers in het treintje die vanaf de top een afdaling zullen maken. Omdat het zo stralend weer is, zijn de vergezichten prachtig en weids.

DSC09993.JPG

Gelukkig maar dat er ook een beetje wind zit zodat de hitte niet zo heftig aanvoelt.

DSC09994.JPG

Vanaf het stationnetje is het nog een kleine klim tot de top en eens boven is het volop genieten en rondkijken. Zalig gewoon.

DSC09979.JPG

Het meer van Lourdes zie je mooi liggen en ook de bergen laten zich opnieuw, na een aantal dagen verstoppertje spelen, in vol ornaat aanschouwen.

DSC09986.JPG

Vlinders fladderen dartel om de bloemen heen en het doet deugd om de gedachten weer wat vrij te kunnen maken.

DSC09988.JPG

Bij het afdalen zit het treintje propvol West-Vlamingen uit de omgeving van Kortrijk. Zij keren terug met een bus naar hun hotel dat zich naast het mijne bevindt, maar toch ben ik voet wel sneller terug. Bij deze hete temperaturen bezoek ik nog eens de lekker koele ondergrondse basiliek. Aangezien deze vol hangt met afbeeldingen van heiligen en zalig verklaarden, neem ik er een paar foto’s van zij die op mijn eerdere reizen al eens een rol speelden : Maximiliaan Kolbe, Franciscus van Assisi, O.L.Vr van Cszestochowa en Karl von Habsburg. DSC09997.JPG

DSC09998.JPGDSC00001.JPG

Ons laatste avondmaal smaakt ons goed en een laatste keertje ga ik naar de kaarsjesprocessie.

DSC00003.JPG

Ik mag er de Weesgegroeten voorlezen en ik draag ze in gedachten speciaal op aan Rudy. Aan de begeleider der Nederlandstaligen vraag ik om hem ’s anderendaags ook nog eens te willen gedenken tijdens de mis, ook al zal ik er zelf niet meer kunnen bij zijn. Eens terug in het hotel is het tijd om de valies opnieuw te vullen voor de terugreis en onder de wol te kruipen, hoewel wol met die temperaturen niet letterlijk te nemen is …

 

 

22:20 Gepost door Stridje in Reizen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.